Vakantie & je oes
Lekker vrij en weg van de dagelijkse beslommeringen, maar voordat het zover is, moet er het e.e.a. geregeld worden. Als huisdiereigenaar is het van belang serieus na te denken over de naderende vakantieperiode, want kun en wil je je hond meenemen of juist liever thuis laten? Zijn de reispapieren op orde en is je hond welkom op de vakantie bestemming?
JE HUISDIER GAAT NIET MEE OP VAKANTIE
Als je besluit je hond niet mee op vakantie te nemen, zijn er verschillende mogelijkheden voor het regelen van de verzorging van je hond tijdens je vakantie. Zo kun je kiezen voor een pension of thuisoppas, of je hond onder te brengen bij familie, vrienden of bekenden van de O.E.S.C.N.
EEN PENSION VOOR JE HOND
Veel mensen vinden het vervelend de hond naar een pension te brengen, omdat het aanvoelt alsof je je hond naar het asiel brengt. In het pension tref je mensen aan die er hun beroep van hebben gemaakt om voor andermans dieren te zorgen. Pension zijn vaak al snel volgeboekt, dus is het zaak bijtijds te reserveren. Natuurlijk wil je dat het pension aan je wensen voldoet. Het is daarom belangrijk om vooraf het pension te bezoeken. Vraag de eigenaar hoe alles gaat en zorg ervoor dat je de kennel en speelruimtes te zien krijgt. Vraag ook hoeveel tijd er aan je hond wordt besteed. Voor pensions bestaat er een keurmerk van Stichting Dierbaar.
Het pension kan een aantal voorwaarden stellen aan het toelaten van je hond. Zo ben je in ieder geval verplicht om minimaal 7 dagen voordat je hond naar het pension gaat. je hond te laten inenten tegen het parvovirus. de dierenarts moet dit aftekenen in het dierenpaspoort. Er kan ook verlangd worden dat de hond gechipt of getatoeëerd is.
Het is goed om een aantal zaken op een rijtje te zetten:
- kan het pension een bewijs van vakbekwaamheid laten zien?
- hoe hygiënisch gaat het er in het pension aan toe?
- hoe zien de verblijfsruimten eruit, binnen en buiten?
- Kan er eigen voer mee gebracht worden?
- Komt er regelmatig een dierenarts over de vloer?
OPPAS AAN HUIS
Sommige honden vinden het prettig om in een vertrouwde omgeving te blijven. Ze sterk gehecht aan hun eigen omgeving. Voordat je op vakantie gaat zult u een aantal voorbereidingen moeten treffen. Spreek een aantal zaken vooraf goed door met uw oppas.
Laat duidelijke instructies achter:
- wilt u op de hoogte gehouden van het wel en wee van uw hond?
- wat verwacht u van uw oppas wanneer uw hond ziek wordt (of doodgaat)?
- welke ziektekosten mag de oppas maken, tot welke hoogte en bij wie?
- wie kan de oppas in geval van nood bereiken, wie is de contactpersoon?
- geef duidelijk door tot hoelang u afwezig bent
Laat het dierenpaspoort en het telefoonnummer en adres van uw dierenarts bij de oppas achter en verwittig alvast de dierenarts van uw voornemen een oppas in te schakelen.
Zorg dat er extra voer aanwezig is, omdat een oppas nooit de zelfde hoeveelheid zal geven als je zelf gewend bent te doen.
JE HUISDIER GAAT MEE OP VAKANTIE
Als u van plan bent uw hond mee op reis te nemen, is het allereerst verstandig om bij uw vakantieadres te informeren of uw hond(en) welkom is/zijn en welke regels er rondom hun aanwezigheid gelden.
Voordat u uw hond mee de grens mag overnemen, moet u allereerst aan een aantal wettelijke eisen voldoen. Deze eisen kunnen per land verschillen. Op de website van het licg (Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren) vindt u een uitgebreid overzicht van de voorwaarden die de verschillende landen stellen aan het meebrengen van uw hond(en).
Niet alle hondenrassen mogen mee op vakantie genomen worden, zo is er in Frankrijk een verbod op het meenemen van o.a. de Staffordshire Terriër, Mastiff, Rottweiler. In Duitsland moet elke hond die zwaarder is dan 20 kg en groter dan 40 cm aangelijnd zijn en ben je ook verplicht een muilkorf met je mee te dragen. In Italië en in Oostenrijk gelden op openbare plekken een aanlijn- en muilkorfplicht. Houd dus de aanvullende eisen van uw vakantieland goed in de gaten! Dat bespaart een hoop ellende voor zowel u als voor uw hond.