Vachtverzorging pup
Je gaat een geweldige periode tegemoet, waarbij het van belang is direct te gaan oefenen met het borstelen. Je kunt het beste al vroeg starten met het aanleren van de borstelbeurt, zodat je pup het na een paar keer oefenen niet zo erg meer zal vinden. Laat je pup dus zo snel mogelijk kennismaken met de borstel en controles op andere delen van het lichaam. Zorg dat het borstelen geen nare ervaring wordt, bied je pup snoepjes aan of zorg dat hij ondertussen in eerste instantie afgeleid wordt doordat iemand met hem speelt.
Wanneer je zachtjes met de puppy borstel zachtjes over zijn puppy vacht strijkt zal hij het heerlijk gaan vinden en wordt het geen nare ervaring, vooral wanneer je de pup na het borstelen beloont met een koekje. Leer ook de pup dat je de oren (haren in de gehoorgang) en gebit (tandsteen) moet nakijken, de voetjes moet knippen en de edele delen hygiënisch moet houden. Met de edele delen wordt verstaan de genitaliën bij de hond. Maak er een prettige activiteit van, zodat het een stukje ontspanning oplevert voor zowel hond als baas.
Dat bouwt u dus voorzichtig op. Dit geldt voor pups maar ook voor een eventuele nieuwe volwassen hond als deze nog niet veel gewend is. Begin met gewoon aaien over borst en rug, neem dan ook de kop en poten erbij, aai de hond eens over zijn buik. Bij een pup is dit vaak geen probleem, bij een volwassen hond moet u rustig proberen wat de hond prettig vindt en wat niet. Oefen steeds kort, spreek de hond rustig toe en stop voor hij het vervelend gaat vinden. Hij moet het normaal gaan vinden dat u overal aankomt.
Wekelijks moet de baas de discipline hebben om zijn OES op een tafel te leggen en de vacht gedurende zo’n 2 a 3 uur compleet klitvrij te borstelen. Wanneer je dit niet doet zal de vacht snel gaan. Het borstelen hoeft niet veel tijd en moeite te kosten als je het borstelen bijhoudt. Bij de ene OES is één keer in de week voldoende, bij de andere meerdere keren per week.
De hoeveelheid tijd die u daaraan kwijt bent, is afhankelijk van het type vacht. Een kortharige hond heeft natuurlijk minder borstelen of kammen nodig dan een langharige hond, maar tijdens de ruiperiode zult u ook bij hen tijd moeten steken in de verzorging van de vacht. Hoe u de vacht moet verzorgen en welke materialen u daarbij nodig heeft, is per vachttype verschillend. Sommige dingen kunt u zelf doen, voor andere kunt u het beste een trimsalon inschakelen.
Als de hond het geen probleem vindt dat u hem overal aanraakt, kunt u gaan oefenen met een borstel. Het is handig om er meteen een ritueel van te maken zodat de hond weet wat hij kan verwachten. Roep hem naar u toe, liefst op een vaste plek. Heeft u een klein hondje, dan is het misschien prettig hem te leren om op een tafel te staan zodat u er gemakkelijk bij kunt. Leg dan wel iets op de tafel, bijvoorbeeld een deurmat, zodat de hond niet wegglijdt. Leer hem eerst om kort op de mat te blijven staan terwijl u hem aait en zet hem er weer af voor hij zelf probeert weg te komen, leid hem eventueel af met een snoepje zodat het op de tafel staan een leuke gebeurtenis wordt.
Als de hond rustig bij u staat en het prima vindt dat u hem even aait, begint u met een paar stroken van de borstel. Houd het kort en laat de hond niet in de borstel bijten. Blijft hij rustig staan, beloon hem dan met uw stem en stop met de oefening. Protesteert hij, zorg er dan voor dat hij blijft staan en stop pas als hij even rustig toelaat dat u aait of borstelt. U wilt immers niet dat hij leert dat zijn protesten ervoor zorgen dat u stopt! Een volgende keer zult u wat korter moeten oefenen zodat u voorkomt dat hij zich gaat verzetten, want anders krijgt hij een hekel aan borstelen. Op deze manier borstelt u steeds wat langer en op meerdere plekken op het lichaam.
Als u een pup heeft van een ras dat naar de trimmer moet, dan is het aan te raden dit op jonge leeftijd al te oefenen. Ga gewoon eens met hem langs, laat hem bij de trimmer op de tafel staan en kennis maken zonder dat er ook echt iets gebeurt. Doe dit een paar keer en zorg ervoor dat de pup het een leuke ervaring vindt. Zo leert hij dat de trimsalon een leuke plek is om heen te gaan.
Er zijn grenzen aan de weerstand van een hondenvacht tegen invloeden van buitenaf. Daarom moet er met beleid en inzicht geborsteld worden. Een algemene richtlijn is moeilijk te geven. Tegen zes uur borstelen per dag is geen enkele vacht bestand. Al het onderhaar zou er worden uitgeborsteld en de vacht zal kort blijven omdat de haren afbreken. Vaak willen mensen graag een richtlijn, een beetje houvast. Het is aan te raden je hond eenmaal per week (op een vaste dag) te borstelen, waarbij duur en intensiteit moet afhangen van de situatie op dat moment.
Borstel nooit uw hond iedere dag een stukje. In de eerste plaats zult U waarschijnlijk (meestal de moeilijkste) stukken vergeten en bovendien ziet uw hond er nooit echt mooi uit.
overige verzorging
Oren
Bij honden waar ook haar in de gehoorgang groeit moet dit regelmatig verwijderd worden met behulp van een péan / kocher of telefoontang.
Indien u eerst een beetje oorpoeder in de gehoorgang strooit heeft u een betere grip op de haren. Steun bij het verwijderen van de haren altijd met uw hand op de kop van de hond, zodat indien de hond plots zijn kop gaat schudden u deze beweging meemaakt en U het oor van de hond niet kunt beschadigen. Ga nooit verder in de gehoorgang dan dat u kunt kijken zo zult u het oor nooit beschadigen. Nadat de oren geplukt zijn moet u de oren desinfecteren met een goede oorcleaner waar geen alcohol in zit.
Oogvuil
Indien er zich oogvuil in de ooghoeken heeft verzameld, moet je dit direct verwijderen. Indien uw hond veel last heeft van oogvuil kun je de ogen dagelijks reinigen met een goede oogcleaner. Merkt u dat uw hond veel traanvocht verliest, laat hem dan onderzoeken bij de dierenarts, er kan dan een traanbuisje verstopt zijn. Indien u een hond heeft met een witte vacht onder de ogen kunt u om verkleuring van de haren tegen te gaan, de haren regelmatig wassen en nadat de vacht droog is insmeren met kristalolie. Kristalolie legt een beschermlaagje op de haren, zodat ze minder snel zullen verkleuren van het traanvocht. Bovenstaand is ook een middeltje om de haren aan de bek minder te laten verkleuren.
Vuile “broek”
Indien er na het uitlaten faecesresten in de vacht achtergebleven zijn kunt u het beste de vieze vacht goed inpoederen met maizena of talkpoeder, even laten intrekken en vervolgens kunt u alles er uitborstelen. Indien u geen poeder bij de hand heeft kunt u ook droog zand gebruiken.
Voeten
Indien uw hond in de zomer door gras gelopen heeft, altijd na de wandeling controleren op eventuele graszaden/grasaren. Deze zogenaamde “kruipende” zaden, die een scherpe punt en naar achteren wijzende weerhaken hebben kunnen diep in de huid dringen en vervelende ontstekingen veroorzaken. Vooral tussen de voetzooltjes moet u goed controleren. Ook moeten tussen de zooltjes eventueel samengekoekte haren en klei verwijderd worden.
Probeer de haren tussen de zooltjes zo kort mogelijk te houden. Wanneer u de haren wegknipt altijd met de punt van de schaar van u vandaan knippen. Indien de hond onverwachts zijn poot flink naar achter gooit krijgt u nooit de punt in uw gezicht.
Als er in de winter sneeuw ligt of er is gepekeld moet u de voetzolen hiertegen beschermen door ze met zuurvrije vaseline in te smeren.
Gebit
Maak er een gewoonte van ook de tanden van uw hond met de regelmatige borstelbeurten te reinigen. U kunt dit doen met een tandenkrabber. Altijd vanaf het tandvlees naar de onderkant van de tand. Nooit andersom, omdat dan tandplak onder het tandvlees terecht komt wat ontstekingen veroorzaakt. Voordat u hier mee begint altijd even op les gaan bij een trimmer, dierenarts of eventueel een fokker die hier ervaring mee heeft. Nog beter zou het zijn het gebit van uw hond dagelijks te poetsen !!!!
Er zijn producten in de handel die op de tanden gespoten kunnen worden om tandplak minder kans te geven. Deze producten zijn te koop bij goede trimsalons en soms ook bij stands op tentoonstellingen.
Geslachtsdelen
Reuen kunnen nogal eens vies zijn rond de penis. Het haar dient hier extra vaak gereinigd te worden d.m.v. wassen of poederen. Vaak hoor je eigenaars klagen over hun reu. ” Het is zo’n viespeuk, hij piest altijd op zijn ……etc. etc.” Indien het haar aan de voorzijde van de penis helemaal weggeknipt wordt zal de urine inderdaad bijna alle kanten uit spetteren. een truckje om de urine meer in één richting te sturen is om met de kam het haar aan de voorzijde van de penis goed los te maken, pak het plukje haar vast en draai het één keer rond, knip het vervolgens 1 cm vanaf de penis af. Op deze manier ontstaat er een soort trechtertje waar de urine enigszins door gestuurd wordt.
Anus
Het haar vlak rond de anus dient kort gehouden te worden. Faeces zullen dan niet zo makkelijk in het haar blijven hangen.