show-euro-oes

Historie

Voor vele jaren bestond onder fokkers en liefhebbers van de Old English Sheepdogs de behoefte om op Europees niveau bij elkaar te komen zodat in dit contact zaken konden besproken als clubs, activiteiten, ontwikkeling van het ras etc. Uitermate belangrijk was de verbetering van het ras. Dit was ook het onderwerp van discussie van enkele Europese OES fokkers na de internationale show in Trieste 1987. Die avond werd de basis gelegd voor een foundation die zich toelegde op nadere Europese samenwerking. Het idee werd omarmd door Roberto Arcion (I), Joachim Pilz (D), Barbara Muller (CH), Claude Ritter (F), Eef ter Mors (NL) en Pedro Frean (E) en zij gaven elkaar de belofte om middels deelname aan een forum sterk in contact met elkaar te blijven om de ontstane beweging te stimuleren.

De eerste optie was om een Europese club op te gaan richten, maar dit idee werd al snel verbannen, daar de verschillende Europese clubs te druk zijn in hun eigen land met het organiseren van allerlei activiteiten en daarnaast allerlei nationale en internationale activiteiten werden georganiseerd. Zo bestond ook de angst dat bij de oprichting van een Europese club administratieve en bureaucratische procedures de overhand zouden krijgen wat het einde zou zijn van dit initiatief. In eerste instantie was het forum van mening dat ieder jaar gestimuleerd moest worden dat in een verschillend Europees land een Euro-Oes show georganiseerd moest worden. Om de voortgang te borgen van deze show en een persoonlijk kwaliteitskeurmerk te geven, stelde het forum een aantal regels over de integriteit. De nationale clubs kunnen niet zomaar deze Europese show organiseren totdat zij zo veel mogelijk instemmen met deze regels.

De Italiaanse club was de eerste club die deze show in 1988 mocht organiseren en dit werd een groot succes. Vanaf dat moment groeide en groeide de organisatie. E een enorme boost voor de populariteit van deze show kwam nadat een paar jaar later de Scandinavische partners een galadiner gaven en een geweldige playbackshow. Door de jaren heen organiseerde het comité meerdere activiteiten, verwelkomden speciale gasten, hielden excursies, golftoernooien allemaal rondom en tijden het evenement en na de show als finale het befaamde galadiner.  

Het is fantastisch hoe mensen, verbonden met elkaar vanuit de liefde voor ons ras de Old English Sheepdog, een groot feest ervan maken, in navolging van de Scandinavische partners.

In 2013 was het beurt aan de OESCN en werd de 26ste Euro Oes in Nederland gehouden. Wanneer u op het plaatje klikt wordt u doorgelinkt naar de desbetreffende pagina.