Officiële website van de Old English Sheepdog Club Nederland

Myiasis of madenziekte

Myiasis of madenziekte is een zeer vervelende aandoening waarbij er door de groene vleesvlieg (Lucilia sericata) eitjes gelegd worden op de huid van de hond, meestal rond de staartbasis. Deze vlieg wordt aangetrokken door aangekoekte ontlasting of urine in dit gebied, maar ook op andere plaatsen door bijvoorbeeld een open wond of schram.
Uit deze eitjes komen na 12-36 uur maden, die onder de huid kruipen en daar een enorme ravage aanrichten. Ze voeden zich met spieren en weefsel van de hond, die wordt dus levend opgegeten !!! Dit geeft uiteraard zeer veel pijn en weefselschade, en kan fataal aflopen als niet tijdig wordt ingegrepen.
Onder gunstige omstandigheden kan een vrouwelijke vlieg duizenden eitjes leggen, wanneer de omgevingstemperatuur stijgt neemt de kans op het oplopen van myiasis toe. Er zijn dan meer vliegen en de larven ontwikkelen zich sneller.

Wat zien we aan het dier met myiasis?

De hond met myiasis kan een soort hotsspots krijgen die heel veel gaan stinken. Verder kunt u de maden vaak (niet altijd) zien als u op die plaatsen kijkt. Plotseling gaan sleetje rijden alsof ze wormpjes hebben in het geval de maden zitten bij de anus of vulva. Als de myiasis zich uitbreid kunt u merken dat de hond flink ziek wordt. Hoge koorts, sloom en suf.
Wanneer u myiasis bij uw hond vermoedt, is dit een SPOEDSITUATIE en kunt u het beste zo snel mogelijk contact opnemen met dierenartsenpraktijk (OOK IN HET WEEKEND). Zelf gelijk beginnen om de maden uit de huid te halen. Kan door de maden eruit te knijpen zoals je een puist leeg knijpt . Gebruik van pincet maakt het werkje ietsjes minder smerig.
De dierenarts zal dan beoordelen hoe uitgebreid de myiasis al gevorderd is. Vaak kunnen ze de dieren nog redden als u er op tijd bij bent. Ze gaan eerst de levende maden zo snel mogelijk verwijderen door het dier te spoelen en iets in te spuiten waar de maden van dood gaan.(Let op kan alleen bij bobtails die getest zijn op MDR1 en geen MDR1 defect hebben) Hiernaast heeft de hond vaak antibiotica en pijnstillers nodig om de geïnfecteerde wond te laten genezen. Ook de wond die ontstaan is door de maden heeft verzorging nodig.

Voorkomen is beter dan genezen

Controleer minimaal 1 keer per dag uw hond bij de anus en vulva. Zeker oudere honden die wel eens urine verliezen.
Je kunt preventief het gebied rond de anus en vulva insprayen of smeren met een Anti-Myasis middel voor konijnen.
Aangezien dit middel Ivermectine bevat kan dit alleen gebruikt worden bij honden die getest zijn op het MDR1 defect. Alleen gebruiken op vrije honden.
Indien uw hond getroffen wordt door myasis schaamt u zich dan niet. De best verzorgde hond kan dit oplopen. Vertel het wel aan andere honden en kattenbezitters. Velen hebben er nog nooit van gehoord. Door tijdig in te grijpen kan de schade beperkt worden.
Wie op zoek is naar het bestrijdingsmiddel (spray) Defendog, dat is nu te koop onder de eigen merknaam Virbac Effipro en is voor zowel hond als kat te gebruiken!
 

Contactgegevens

Body

Old English Sheepdog Club Nederland

  oescn@oldenglishsheepdog.nl

   +31 (0)628251266

Mellum 16, 1506 BM Zaandam