Officiële website van de Old English Sheepdog Club Nederland

Gerda Wijnhoff over haar ervaringen in het schapendrijven of te wel herding.

Zaterdag 31 maart 2018 hebben Roover en baasje Gerda Wijnhoff de 1e plaats gehaald in de IHT-2 TS tijdens het FCI concours bij Steve Jaunin in Champagne, Zwitserland. Wat een topprestatie!

Roover

Schapenhoeden met mijn Bobtail ROOVER

Het  is nu 5 jaar geleden dat ik naar Denemarken reed om mijn nieuwe pup Roover ( Blue Berry’s Prince Snowboots ) op te halen bij Birte Fromberg.

Zij had gelezen over een stage schapenhoeden speciaal voor bobtails in Frankrijk waar we vaak verblijven.Omdat ik dit al langere tijd graag wilde doen, besloot ik te gaan.

Daar verraste Roover, 4 maanden oud, iedereen hoe hij zijn best deed de schapen te verzamelen. Daarna volgden we enkele “stages aux troupeau” in Frankrijk. Echter het lukte niet in Nederland iets te vinden om te trainen. Het probleem was dat de meeste trainingen voor borded collies waren en deze honden werken op een andere manier.

De hond doet zijn werk, het schapen drijven, terwijl de herder meestal op een afstand van de schapen, de hond commando’s geeft (veelal met een speciale fluit).Bij het schapenhoeden is de herder vóór of dichtbij de kudde tijdens het verplaatsen en grazen. De hond helpt de herder de schapen te begeleiden.

In het verleden moest de OES helpen de schapen naar de markt te brengen. Hij liep achter de schapen, tussen de rijweg en de schapen of stond b.v. op een hoek als obstakel om te passeren. Tijdens het grazen controleerde hij de grenzen van het veld waar zij binnen moesten blijven. Dit is de traditionele stijl van schapenhoeden.

Sinds 2009 heeft de FCI ( Féderation Cynologique Internationale) officiële regels gemaakt voor de twee verschillende manieren van schapenhoeden.

 International Rules for sheepdog Trials-Collecting Style (for borded Collie and Kelpie)

 International Rules for sheepdog Trials-Traditional Style

    (excluding Borded collie and Kelpie)

Circa twee jaar geleden vond ik een goede trainster in Nederland.

We begonnen frequenter te trainen. Ten eerste moest Roover leren “grenslopen”, de grenzen bewaken en zelf buiten het veld blijven. Vervolgens het lopen met de schapen. Hij houdt de schapen heel netjes tussen mij en hem in oftewel “op 12 uur”. Als ik naar rechts ga, gaat hij naar links en andersom.

Hij weet heel goed wat hij moet doen, vaker beter dan ik. Hij wil graag voor mij werken, maar hij is zo enthousiast en hij heeft zo’n impact op de schapen. Soms rent hij achter de schapen aan als een grote witte beer en rennen de schapen alle kanten op. Hij wil graag heel dicht op de schapen werken maar moet leren meer afstand te houden om de kudde rustig te laten lopen.

Als ik zelf gespannen ben of niet voldoende geconcentreerd, heeft dit meteen invloed op de hond want “hij is mijn spiegel”. Ik moet de balans vinden om zowel in goed contact met de hond als met de schapen te blijven.

Vorig jaar mei heb ik geprobeerd de eerste test van het FCI, de “HWT (Herding Working Test) te behalen. Dit mislukte omdat ik de schapen niet met mij mee uit de kraal kreeg als zij de hond zagen. Roover heeft als 1e bobtail in Europa deze test wel gehaald.

Ondertussen heb ik vele mensen uit verscheidene landen ontmoet die met allerlei honden werken op verschillende niveaus.

Het heeft mij alleen maar enthousiaster gemaakt om door te gaan en misschien ’s de kans te krijgen om met een echte grote kudde mee te kunnen.

 

Roover  Roover

Roover  Roover

 

Contactgegevens

Body

Old English Sheepdog Club Nederland

  oescn@oldenglishsheepdog.nl

   +31 (0)628251266

Mellum 16, 1506 BM Zaandam