Officiële website van de Old English Sheepdog Club Nederland

Overige verzorging

Oren

Bij honden waar ook haar in de gehoorgang groeit moet dit regelmatig verwijderd worden met behulp van een péan / kocher of telefoontang. 

Indien u eerst een beetje oorpoeder in de gehoorgang strooit heeft u een betere grip op de haren. Steun bij het verwijderen van de haren altijd met uw hand op de kop van de hond, zodat indien de hond plots zijn kop gaat schudden u deze beweging meemaakt en U het oor van de hond niet kunt beschadigen. Ga nooit verder in de gehoorgang dan dat u kunt kijken zo zult u het oor nooit beschadigen. Nadat de oren geplukt zijn moet u de oren desinfecteren met een goede oorcleaner waar geen alcohol in zit.

Oogvuil

Indien er zich oogvuil in de ooghoeken heeft verzameld, moet je dit direct verwijderen. Indien uw hond veel last heeft van oogvuil kun je de ogen dagelijks reinigen met een goede oogcleaner. Merkt u dat uw hond veel traanvocht verliest, laat hem dan onderzoeken bij de dierenarts, er kan dan een traanbuisje verstopt zijn. Indien u een hond heeft met een witte vacht onder de ogen kunt u om verkleuring van de haren tegen te gaan, de haren regelmatig wassen en nadat de vacht droog is insmeren met kristalolie. Kristalolie legt een beschermlaagje op de haren, zodat ze minder snel zullen verkleuren van het traanvocht. Bovenstaand is ook een middeltje om de haren aan de bek minder te laten verkleuren.

Vuile "broek"

Indien er na het uitlaten faecesresten in de vacht achtergebleven zijn kunt u het beste de vieze vacht goed inpoederen met maizena of talkpoeder, even laten intrekken en vervolgens kunt u alles er uitborstelen. Indien u geen poeder bij de hand heeft kunt u ook droog zand gebruiken.

Voeten

Indien uw hond in de zomer door gras gelopen heeft, altijd na de wandeling controleren op eventuele graszaden/grasaren. Deze zogenaamde "kruipende" zaden, die een scherpe punt en naar achteren wijzende weerhaken hebben kunnen diep in de huid dringen en vervelende ontstekingen veroorzaken. Vooral tussen de voetzooltjes moet u goed controleren. Ook moeten tussen de zooltjes eventueel samengekoekte haren en klei verwijderd worden.

Probeer de haren tussen de zooltjes zo kort mogelijk te houden. Wanneer u de haren wegknipt altijd met de punt van de schaar van u vandaan knippen. Indien de hond onverwachts zijn poot flink naar achter gooit krijgt u nooit de punt in uw gezicht.

Als er in de winter sneeuw ligt of er is gepekeld moet u de voetzolen hiertegen beschermen door ze met zuurvrije vaseline in te smeren.

Gebit

Maak er een gewoonte van ook de tanden van uw hond met de regelmatige borstelbeurten te reinigen. U kunt dit doen met een tandenkrabber. Altijd vanaf het tandvlees naar de onderkant van de tand. Nooit andersom, omdat dan tandplak onder het tandvlees terecht komt wat ontstekingen veroorzaakt. Voordat u hier mee begint altijd even op les gaan bij een trimmer, dierenarts of eventueel een fokker die hier ervaring mee heeft. Nog beter zou het zijn het gebit van uw hond dagelijks te poetsen !!!!

Er zijn producten in de handel die op de tanden gespoten kunnen worden om tandplak minder kans te geven. Deze producten zijn te koop bij goede trimsalons en soms ook bij stands op tentoonstellingen.

Geslachtsdelen

Reuen kunnen nogal eens vies zijn rond de penis. Het haar dient hier extra vaak gereinigd te worden d.m.v. wassen of poederen. Vaak hoor je eigenaars klagen over hun reu. " Het is zo'n viespeuk, hij piest altijd op zijn ......etc. etc."   Indien het haar aan de voorzijde van de penis helemaal weggeknipt wordt zal de urine inderdaad bijna alle kanten uit spetteren. een truckje om de urine meer in één richting te sturen is om met de kam het haar aan de voorzijde van de penis goed los te maken, pak het plukje haar vast en draai het één keer rond, knip het vervolgens 1 cm vanaf de penis af. Op deze manier ontstaat er een soort trechtertje waar de urine enigszins door gestuurd wordt. 

Anus

Het haar vlak rond de anus dient kort gehouden te worden,. Faeces zullen dan niet zo makkelijk in het haar blijven hangen.

 

Contactgegevens

Body

Old English Sheepdog Club Nederland

  oescn@oldenglishsheepdog.nl

   +31 (0)628251266

Mellum 16, 1506 BM Zaandam