Klitvorming

Ook de hond die goed wordt onderhouden, zal af en toe een klit hebben. Een klit ontstaat doordat de oude zachte korte haartjes van de ondervacht loslaten en in plaats van uit te vallen, in de langere dekharen blijven hangen, waar ze op een zodanige wijze mee verstrengeld raken, dat er een prop ontstaat en de klit is geboren.

Waarom klitten verwijderen?

  1.     Het beperkt de beweging van de hond
  2.     Het kan pijnlijk zijn voor de hond
  3.     Er kunnen smetplekken onder ontstaan
  4.     Er kunnen bacteriën in gaan nestelen

Begin bij de kop, door het haar op het hoofd goed door te borstelen. Let daarbij vooral op, achter en onder de oren, want daar zitten vaak klitjes. Kam het oor als het goed is door geborsteld is nog even door met de kam, zodat ook de klitjes op de oorrand meegenomen worden. Bind het haar wat voor de ogen valt op met een elastiekje of speld zodat de hond zicht heeft.

2) Borstel de beharing in de nek goed door. Kam deze naderhand door met de supergrove kam, om dit gebied wat uit te dunnen zodat de hond wat meer nek toont en minder propperig lijkt. Ook verminderd het uitdunnen van de hals de klitvorming op de plekken waar de halsband zit.

3) Borstel de gehele vacht goed door. Onderaan beginnen en dan laag voor laag naar boven. Telkens totdat je de huid ziet. Doe dit zo’n 1 keer per week. Bij nat weer kan het noodzakelijk zijn om een keer vaker te borstelen. Controleer met de supergrove kam of er geen klitten zijn achtergebleven.

4) De achterhand kan ook wat uitgedund worden met een kam. Zorg dat het haar rond de anus vrij is van ontlastingsresten. Knip vlak rond de anus (circeltje 2cm.) het haar weg zodat daar geen ontlasting aan kan blijven plakken.

5) Als de broek goed doorgeborsteld is kan deze met de efileerschaar wat uitgedund en gefatsoeneerd worden. Scheer of knip het haar in de liezen kort. Doe dit zodanig dat het vanaf de buitenkant niet zichtbaar is. Indien u dit niet weg wilt/kunt knippen, borstel dit gebied dan voorzichtig met een borstel door.

6) Borstel de poten voorzichtig door. Begin bij de voetjes met de flexiborstel, hiermee borstelt u dan meteen zand e.d uit het haar. Ook de klitten die zich tussen de tenen vormen haalt u daar simpel mee weg. Controleer regelmatig of er geen klitten tussen de voetzolen zitten. Knip het haar daar regelmatig kort. Dit scheelt ook in de hoeveelheid zand die mee in huis genomen wordt. Controleer ook regelmatig of de zijnagels (meestal alleen aan de voorpoten) niet te ver doorgroeien.

7) Kam de snor en baard (het garnituur) voorzichtig door en zorg dat alle klitjes en etensresten verwijderd zijn. Heeft u zo’n loslippige oes die altijd met een drijfnatte sik rondloopt, knip dan een gootje van een paar centimeter lang in zijn baard zodat het water/slijm niet meer naar de keel toe kan stromen. Dat gootje komt ongeveer op de plaats waar u onder de bek een kuiltje voelt. Maak het garnituur regelmatig schoon om verkleuring en een stinkende baard te voorkomen. Even snel opfrissen na het eten o.i.d. doen wij met een vochtige hondenzeem en een droogshampoo. Is de baard erg vuil was deze dan even goed met een witwasshampoo.

Hoe ontstaan klitten?

Klitvorming wordt door een viertal omstandigheden in de hand gewerkt.

  • WASSEN MET VERKEERDE SHAMPOO
    Een vacht die regelmatig gewassen wordt met een shampoo van slechte kwaliteit, die de haren te veel ontvet zal vlugger klitten. Het beste kunt U uw hond regelmatig wassen met een goede hondenshampoo, geen babyshampoo alhoewel dit een shampoo is voor tere babyhuidjes is deze shampoo NIET GESCHIKT voor honden. Koop de shampoo bij een goede dierenwinkel of nog beter bij een goede trimsalon, deze hebben over het algemeen een grotere sortering en kunnen U vertellen welke shampoo het best geschikt is voor uw hond. Indien U uw hond regelmatig wast zal zijn vacht minder stoffig en vet zijn en zal het U veel poetswerk in uw huis schelen.
  • VOCHT
    Water bevordert de vorming van klitten. Een vochtige vacht zal eerder klitten dan een droge. Na een duik in de zee of in een meer uw hond voordat hij helemaal droog is goed doorborstelen of kammen voorkomt veel ellende.
  • WRIJVING
    Op plekken die aan wrijving onderhevig zijn, zal sneller klitvorming optreden. De meeste klitten zult U dan ook aantreffen tussen de voorpoten, in de liezen en oksels, onder de oren en op de plaats waar de riem de nek schuurt. Juist deze plaatsen worden door veel eigenaars bij een borstelbeurt vergeten, terwijl het daar het vlugst en meest klit.
  • VERHAREN
    Verharen is de grootste boosdoener. Zouden alle haren keurig op hun plaats blijven, dan zou er aanmerkelijk minder klitvorming ontstaan.

HET GEVOLG VAN KLITTEN

Klitten kunnen zo vast gaan zitten dat de gezonde haren in de knel komen en niet meer van voedsel kunnen worden voorzien. Hierdoor zullen de haren afsterven en vaak bij verwijdering van de klit afbreken. Als de klit niet wordt verwijderd of losgemaakt, zal deze zich steeds verder uitbreiden totdat het gehele haar dat geen voeding meer krijgt, afsterft en vervilt. De vervilte vacht tast eerst de huid en daarna de gehele gezondheid van de hond aan.

Klitten bestaan altijd uit een combinatie van oude afgestorven haren en nieuwe gezonde. Zou U met een kam of borstel de klit er in een keer uittrekken, dan zouden ook de nieuwe meekomen en dat is zonde, nietwaar?  

Reden om bij het verwijderen van klitten voorzichtig te werk te gaan. Hele kleine klitjes kunt u met een borstel verwijderen. De grote moet u eerst met de vingers ontwarren. Zorg ervoor dat u bij het losmaken van de klit zo min mogelijk aan de bevestiging van het haar aan de huid trekt. Klitjes in de baard kunt u met de vingers uit elkaar halen en daarna met een grove kam doorkammen.