Herplaatsing

Een herplaatsing is nooit vrijwillig. Door allerlei oorzaken kan het voorkomen dat een Old English Sheepdog (OES) niet meer bij zijn eigenaar kan blijven en een nieuwe baas zoekt. Het kan zijn dat er in de persoonlijke sfeer van de eigenaar dingen veranderen waardoor de hond herplaatst moet worden of door een overlijden, ziekte of andere verdrietige omstandigheden die reden kunnen zijn voor herplaatsing.

Jacqueline Spangenberg, contactpersoon herplaatsing van de Old English Sheepdog Club Nederland begeleidt mensen die hun OES moeten herplaatsen en mensen die graag een OES een nieuw huis willen geven, vaak gaat dit in samenspraak met de fokker van de OES. Hiervoor is dit document een hulpmiddel Afstandsverklaring aan fokker

Wilt u uw OES voor herplaatsing aanbieden of zoekt u een herplaats OES neemt u dan contact op met Jacqueline Spangenberg, via ons mailadres herplaatsing@oldenglishsheepdog.nl. 

Herplaatsing is voor een OES ingrijpend. Het is voor de hond een periode van onzekerheid die aan een herplaatsing voorafgaat. Voordat een OES opnieuw gewend is en zich ergens thuis voelt, gaan er zo maar 3 tot 6 maanden voorbij, waarbij er veel tijd en energie in het opbouwen van een band met de nieuwe huisgenoot moet worden gestoken. Dat is iets wat u als gegadigde van een herplaats OES zich goed moet realiseren.

Soms denken mensen dat een oudere OES ‘makkelijker mee om te gaan is dan met een pup’ en soms klopt dat ook, maar lang niet altijd. Een oudere hond heeft vaak een rugzakje en al de nodige levenslessen gehad. Dat kan positief zijn, maar ook negatief, de hond kan al dingen hebben geleerd die de nieuwe eigenaar helemaal niet leuk vindt. Een hond kun je dingen leren, en ook afleren, alleen afleren of het gedrag ombuigen naar ander gewenst gedrag kan vaak heel veel energie kosten.

Toch heeft een OES die herplaatst wordt ook zo zijn voordelen: in de meeste gevallen gaat het om een toch al een iets oudere hond, wat betekent dat er al veel langere wandelingen gemaakt kunnen worden en in meeste gevallen zindelijk is, soms een aantal basiscommando’s kennen en al een paar uur alleen kunnen zijn.

Hoe dan ook, het zijn honden die een tweede kans verdienen, ze verdienen het om bij een baasje te komen die volledig voor ze gaat, om weer warmte te voelen van een thuis, een thuis waar hij zich veilig voelt!

Voor de goede orde vermelden wij dat de Old English Sheepdog Club Nederland begeleidt en adviseert bij herplaatsing maar kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de resultaten (advies, gedrag en verloop) van de herplaatsing. 

De koper en de verkoper bepalen samen de (ver)koopprijs van de OES. Het is verstandig om met elkaar goede afspraken te maken en een proeftijd met de hond aan te gaan. Denkt u dan aan een proeftijd van 4 weken. Maar, gelukkig voor de OES komt het weinig voor dat er een herplaats hond wordt aangeboden.