gereedschap

Alles wat je nodig hebt voor een juiste verzorging.

DE TAFEL

Zorg voor een stevige stabiele tafel die niet glad is, waarvan je de werkhoogte kunt aanpassen aan je lengte. Een gewone eettafel is meestal te laag om staand aan te werken. Denk aan je rug!! Er zijn voortreffelijke trimtafels in de handel. Een handige doe-het-zelver kan eventueel zelf een stabiele tafel met antislip blad maken.  Er zijn een aantal eisen waaraan een goede borsteltafel moet voldoen: De tafel mag niet wiebelen, hij moet stabiel staan. Het oppervlak van de tafel moet stroef zijn en gemakkelijk te reinigen. De afmeting van de tafel moet zodanig zijn, dat de hond er uitgestrekt op zijn zij gemakkelijk op kan liggen.

DE BORSTEL

Borstels zij in vele maten en soorten te koop. De prijzen zijn navenant. Borstels met stalen pinnen zijn voor langharige honden niet aan te raden, omdat de vacht zal splijten, waarna het afsterft en verkleurt.

Een borstel gemaakt van haren is erg vriendelijk voor de vacht, maar heeft als nadeel dat het borstelen meer tijd in beslag neemt, voordeel is dat de vacht met een borstel van haar meer gereinigd wordt dan met een borstel met stalen pinnen.

DE KAM

Gebruik bij voorkeur een roestvrijstalen kam met vrij grote openingen tussen de tanden. Let bij de aanschaf op dat de kam geen scherpe, maar afgeronde punten heeft.

SCHAREN

Een (gewone) rechte schaar, om rond de anus, de poten (ook tussen de zooltjes) en eventueel een model te knippen, dit zal per ras sterk verschillen. Ook hierover kun je informatie opvragen bij een goede trimsalon. Een efileer (=uitdunschaar) om eventueel uit de dunnen of te knippen zonder dat er hele happen uit de vacht geknipt worden.

Er kan niet genoeg op aangedrongen worden dat deze scharen van een goede kwaliteit moeten zijn, en alleen gebruikt worden voor het doel waar ze voor aangeschaft zijn. Indien je de schaar gebruikt voor andere doeleinden zoals b.v. het knippen van papier of stof zal hij snel bot zijn en het haar van je OES beschadigen.

Een schaar voor hondenvachten die bot is kan geslepen worden bij gespecialiseerde bedrijven op dit gebied. Adressen hiervan zijn ook weer via de trimsalons aan te vragen.

PÉAN ( KOCHER) OF TELEFOONTANG

Een péan / kocher is een combinatie van schaar en tang.

Het handvat is dat van een schaar en de bek is die van een tang. Een kocher heeft op de uiteinden 2+1 in elkaar grijpende ’tandjes’, een péan niet. Beide worden bij operaties gebruikt (o.a. om aders af te klemmen). Ze zijn er zowel recht als krom uitgevoerd, waarbij bij de kromme beter zicht blijft op hetgeen ermee vastgeklemd wordt. Je kunt inplaats van een péan of kocher ok een fijne telefoontang gebruiken.

Dit gereedschap heb je nodig om periodiek het haar uit de gehoorgang te verwijderen.

Zorg dat je hand altijd op het hoofd van de hond steunt als je haren uit de oren verwijdert. Mocht de hond dan plotseling met zijn kop schudden o.i.d. zal je hand deze beweging mee maken en kun je de gehoorgang van uw hond niet beschadigen.

Is het haar in het oor te vet om goed vast te pakken, strooi dan eerst een beetje oorpoeder in het oor zodat je een betere grip krijgt. Na het uittrekken van de oorharen kan het oor ietwat geïrriteerd zijn, het is dan ook verstandig om na het uittrekken van deze haren de oren te vullen met oorcleaner die tevens ontsmet; beslist geen cleaner gebruiken die alcohol bevat.

NAGELTANG

Er zijn verschillende soorten tangen in de handel en wat je hiermee moet doen zal bekend zijn, maar indien je hond erg grote dikke nagels heeft is het verstandig een stalen tang aan te schaffen.

Bij honden met een gewicht van meer dan 10 kilo zullen over het algemeen alleen de vijfde teen geknipt moeten worden. Bij kleine hondjes of honden die nooit op harde ondergrond lopen of oude honden met doorgezakte voeten zullen alle nagels geknipt moeten worden.

DE TANDENKRABBER

Indien je klant bent bij een goede dierenarts zal deze het gebit van de hond altijd nakijken en proberen dit zonder dat de hond onder narcose moet te ontkalken. Helaas zijn veel honden nogal in paniek als ze bij de dierenarts komen en wordt het een complete worstelpartij om de tanden te ontkalken. Indien je hond regelmatig naar een goede trimsalon gaat zal ook daar het gebit gereinigd worden. Honden hebben bij trimsalons over het algemeen minder nare ervaringen als bij de dierenarts, desondanks zal een trimsalon het ook niet altijd voor elkaar krijgen om het gebit te reinigen. Niets is beter dan het reinigen van het gebit door de eigenaar zelf in de hond zijn vertrouwde omgeving.

Tandenkrabbers zijn er in diverse soorten. Goede dierenartsen en trimsalons kunnen je adviseren en leren hoe je het gebit van je hond kunt ontkalken, maar ga nooit zelf ontkalken indien u niet weet hoe dat moet. Indien je niet goed omgaat met de tandenkrabber kunt je de hond een behoorlijke tandvleesontsteking bezorgen. Aarzel dus niet; vraag je dierenarts of trimsalon het voor te doen. Tandenkrabbers zijn zowel via de dierenarts als de trimsalon te bestellen.