Lintwormen

Lintwormen (Dipylidium Caninum) bij de hond zijn te herkennen aan hun platte en witte uiterlijk. Soms kun je zien dat, als ze net uit de anus zijn gekropen, deze witte lintwormsegmentjes nog bewegen. Jeuk aan de anus is ook het meest voorkomende symptoom (sleetje rijden). Deze lintwormsegmentjes zijn dan ca. 1 tot 1 1/2 cm lang. Na enige tijd aan de buitenlucht te hebben blootgestaan verschrompelen ze tot de grootte van een rijstkorrel of een komkommerpit. Deze segmenten (delen) van de lintworm bevatten grote hoeveelheden lintwormeitjes. Deze ei pakketten worden door uw huisdier overal in huis verloren en vaak kapot getrapt zodat de inhoud zich in de vloerbedekking kan verspreiden.

De lintworm zelf is gemakkelijk en 100% afdoende te bestrijden met de inname van 1 of meerdere wormtabletten. Het grootste probleem is echter het voorkomen dat uw huisdier zich opnieuw besmet en dus na circa 4 tot 6 weken opnieuw lintwormstukjes gaat verliezen. Van belang is het dan om te weten hoe uw huisdier (her)besmet raakt met lintwormen. Deze besmetting verloopt namelijk UITSLUITEND via de vlo.

 

Vlooien

Vlooien vermeerderen zich zowel buiten, als in huis door het leggen van eitjes, dit gebeurt altijd nadat de vlo een bloedmaaltijd heeft gehad, na een ‘beet’, op uw huisdier(en!!). Deze eitjes komen overal in uw huis in de vloerbedekking en in alle spleten en hoeken terecht. Een vlo kan wel 50-100 eitjes per bloedmaaltijd produceren. Zelfs indien U zeer goed stofzuigt en 80-90% van deze eitjes verwijdert, blijft er dus altijd nog een royaal aantal over. Uit deze vlooieneitjes komen een soort kleine vlooienmaden gekropen, welke in uw vloerbedekking leven van huisstof, maar ook ‘per ongeluk’ wel eens van een lintworm eitje. Zeker als die daar ook lagen (zie bovenstaande). Dit lintwormeitje ontwikkelt zich in de vlo made tot lintwormlarven. Tijdens het verpoppen van de vlooienmade tot vlo blijft deze lintwormlarven, in ruste, in de vlo aanwezig.

6-8 weken nadat de vlooieneitjes zijn gelegd (bij warm weer veel sneller) komen deze jonge vlooitjes uit hun pop en springen met hun inwendig aanwezige lintwormlarfje op de eerste de beste passerende viervoeter of bij gebrek hieraan, zeer zeker na vakanties, ook op mensen. Dit veroorzaakt kriebel, jeuk, bultjes en rode plekjes, vooral op de benen.

 

Besmetting

Aangezien de meeste poezen hun vacht goed verzorgen, vangen deze wel 50-90% van de vlooien, die op hen springen zelf weg. De ene hond lijkt veel aantrekkelijker te zijn voor vlooien, dan een andere hond. Echter daar deze hun vacht veel minder goed verzorgen dan katten, zal het vlooienbestand en de productie van eieren vaak veel groter zijn dan bij de kat. De ernst van de besmetting zal dus sneller toenemen.

 

Symptomen van lintworm

Honden met lintwormen hebben meestal geen problemen anders dan jeuk aan de anus. Bij ernstige infecties kan buikpijn, geringe diarree en afvallen voorkomen.

 

Bestrijding

Voor de bestrijding van de lintwormen is het, naast het ontwormen, van het grootste belang dat de VLOOIEN bestreden worden. Deze zorgen steeds weer voor een nieuwe besmetting. U merkt dit doordat de lintwormen na 3-5 weken weer terug komen.

 

Vlooienbestrijding

Aangezien vlooien alleen op uw dier eten en de rest van de tijd in de omgeving doorbrengen, moet u uw huisgenoot, als ook zijn omgeving  grondig en langdurig behandelen.De omgeving dient u eerst goed huishoudelijk schoon te maken (grondig stofzuigen vooral  naden en tapijt, ligplaatsen dweilen etc). Hiermee brengt u het aantal vlooien en eieren al een stuk terug. Vervolgens behandelt u het huis met een middel dat vlooien en hun larven doodt. Veel van dit soort middelen zijn in omloop, de meeste zijn redelijk werkzaam. Een probleem blijft dat de eieren niet gevoelig zijn voor deze middelen. Dit betekent dat u deze behandeling na 14 dagen weer moet herhalen en herhalen.

 

Preventie

  • Zorg voor een goede vlooienbestrijding
  • Ongedierte bestrijding
  • Regelmatig ontwormen (4 x per jaar)

 

Over gezondheid en verzorging

Gezondheid en verzorging

Lees goed het onderstaande alvorens de op de site aangeboden informatie te gebruiken.

Het overzicht van de verschillende ziektebeelden is ALGEMEEN en hebben NIETS met ras typische ziektes te maken!

De webredactie van Old English Sheepdog Club Nederland doet haar uiterste best om de vermelde informatie zo volledig en nauwkeurig mogelijk samen te stellen en te onderhouden, maar staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en actualiteit van de informatie op deze site met overzicht van hondenziektes.De informatie op deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden, bijvoorbeeld om in je in te lezen voordat je naar de dierenarts gaat. De inhoud is dan ook niet bedoeld ter vervanging van professioneel medisch advies. Het gebruik van informatie op deze site en eventuele beslissingen die je neemt op basis van die informatie, is voor eigen verantwoording.

De Old English Sheepdog Club Nederland is onder geen beding verantwoordelijk te stellen.