Giardia bij de hond

Giardia is een van de meest voorkomende darmparasieten bij de hond en de kat. Ze zijn verantwoordelijk voor 10-20% van de diarree bij honden, bij dierenpensions en kennels kan dit oplopen tot 100%.

Hoewel een infectie bij veel dieren nauwelijks klachten geeft, kan de parasiet bij sommige dieren een hardnekkige, terugkerende diarree veroorzaken. Ook in de omgeving van de patiënt kan de parasiet langdurig aanwezig blijven, waardoor herbesmetting vaak voorkomt.

Giardia is een 1-cellige parasiet (flagellaat) die wereldwijd voorkomt bij zoogdieren, ook bij de mens.

De parasiet leeft in de dunne darm en hecht zich met behulp van flagellen (een soort hele dunne tentakeltjes) aan het slijmvlies van de darm. Hierdoor raakt het slijmvlies aan de oppervlakte beschadigd, waardoor de vertering en opname van voedingsstoffen niet meer optimaal verlopen. Door deze slechte vertering ontstaat diarree.

 

Giardia is een Zoönose, het is dus ook voor mensen  besmettelijk!

Een dier infecteert zich met Giardia door het opnemen van eitjes. Deze eitjes worden ook wel oöcysten genoemd. Deze oöcysten worden uitgescheiden met de ontlasting door een ander dier die reeds geïnfecteerd is met de parasiet.

 

Besmetting gaat onder andere:

  • via kinderen!!
  • via ontlasting van andere honden
  • via cystes die in het gras of op de weg achterblijven

Na opname komen uit de oöcysten onder invloed van maagzuur en spijsverteringssappen de parasieten zelf (trofozoieten) vrij (twee trofozieten uit één oöcyste).

Deze trofozoieten zijn de `beestjes’ die zich met hun tentakeltjes (flagellen) aan het slijmvlies van de darmwand hechten en diarree veroorzaken. De trofozoieten vermenigvuldigen zich in de darm en leven daar een tijdje en gaan vervolgens gedurende hun transport door het darmkanaal weer over in de cysteuze vorm (=oöcysten). Zo verlaten ze met de ontlasting het lichaam.

Ze zijn direct weer infectieus en kunnen vooral onder koele en vochtige omstandigheden lange tijd overleven buiten het dier.

Om aan te tonen dat een dier besmet is met Giardia moet de ontlasting worden onderzocht. De oöcysten worden niet bij elke ontlasting uitgescheiden dus is het noodzakelijk om van 3 dagen ontlasting te verzamelen. Van de ontlasting wordt vervolgens een swab genomen en in een speciale vloeistof gedaan. Na goed schudden wordt de vloeistof aangebracht in de zogeheten snaptest en kan na 5 minuten het resultaat worden afgelezen.

 

Over gezondheid en verzorging

Gezondheid en verzorging

Lees goed het onderstaande alvorens de op de site aangeboden informatie te gebruiken.

Het overzicht van de verschillende ziektebeelden is ALGEMEEN en hebben NIETS met ras typische ziektes te maken!

De webredactie van Old English Sheepdog Club Nederland doet haar uiterste best om de vermelde informatie zo volledig en nauwkeurig mogelijk samen te stellen en te onderhouden, maar staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en actualiteit van de informatie op deze site met overzicht van hondenziektes.De informatie op deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden, bijvoorbeeld om in je in te lezen voordat je naar de dierenarts gaat. De inhoud is dan ook niet bedoeld ter vervanging van professioneel medisch advies. Het gebruik van informatie op deze site en eventuele beslissingen die je neemt op basis van die informatie, is voor eigen verantwoording.

De Old English Sheepdog Club Nederland is onder geen beding verantwoordelijk te stellen.