EHBO: insectenbeten

Steken van bijen, wespen, horzels en steekvliegen leiden vaak tot grote, ronde, vrij platte zwellingen die snel ontstaan en pijnlijk zijn. De meeste steken worden op de kop en oren aangebracht. Door te krabben aan deze plekken kan uw hond zich verwonden.

 

Sommige dieren ontwikkelen een allergie tegen insectenbeten (bijvoorbeeld een vlooienallergie) die zich kan uiten in kaalheid en een ernstige huidontsteking.


Veel honden uitstekende vliegenvangers. Vangt uw dier echter een wesp of bij en wordt het daarbij gestoken in zijn tong of keel, ga dan direct naar de dierenarts. Een steekwond in dit gebied kan een levensbedreigende zwelling veroorzaken en de ademhaling ernstig belemmeren.
Ziet u de angel van een bij zitten op een steekplek, trek er dan niet aan met uw vingers. Probeer de angel te verwijderen door met een doek over de steekwond te wrijven zodat de angel hierin blijft hangen. De pijn en zwelling kunt u tegengaan door de plek te deppen met een koude natte doek met azijn.

 

Over gezondheid en verzorging

Gezondheid en verzorging

Lees goed het onderstaande alvorens de op de site aangeboden informatie te gebruiken.

Het overzicht van de verschillende ziektebeelden is ALGEMEEN en hebben NIETS met ras typische ziektes te maken!

De webredactie van Old English Sheepdog Club Nederland doet haar uiterste best om de vermelde informatie zo volledig en nauwkeurig mogelijk samen te stellen en te onderhouden, maar staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en actualiteit van de informatie op deze site met overzicht van hondenziektes.De informatie op deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden, bijvoorbeeld om in je in te lezen voordat je naar de dierenarts gaat. De inhoud is dan ook niet bedoeld ter vervanging van professioneel medisch advies. Het gebruik van informatie op deze site en eventuele beslissingen die je neemt op basis van die informatie, is voor eigen verantwoording.

De Old English Sheepdog Club Nederland is onder geen beding verantwoordelijk te stellen.