EHBO: grasaar

Het wordt oppassen, wanneer er weer grasaren of te wel kruipers overal buiten op straat en op grasvelden liggen. Weet u wat een kruiper is? Dit zijn die kleine korenhalmpjes die iedere voorjaar en zomer weer tevoorschijn komen. Voor met name de hond geven ze zeer veel problemen. Het meest gaan deze kruipers in oren zitten, daarna vinden we ze ook heel vaak tussen de tenen.

 

Welke problemen geven deze kruipers?

  • Als ze in een oor terecht komen geven ze extreem heftig schudden met de kop en krabben aan het oor (kans op oorontsteking en oorpijn). Er bestaat een risico dat ze door het trommelvlies heen gaan en blijvende gehoorschade geven.
  • Tussen de tenen geven deze kruipers verdikkingen en abcesjes. De kruipers kunnen hele “tochten” maken en op andere plekken op de poot na maanden weer tevoorschijn komen.
  • In de neus gekomen geven deze kruipers acuut en heftig niezen. Meestal gebeurt dit buiten bij het snuffelen in het gras of op de grond.
  • Soms komen deze kruipers in het oog terecht en geven ze oogontstekingen en oogschade.
  • Zeldzaam komen ze op andere plekken vast te zitten, zoals de voorhuid.

 

Wat kunt u doen?

Laat honden niet snuffelen op plekken waar veel van deze kruipers liggen. Vermijd het liefst al het contact met deze kruipers, maar helaas is dit lastig. Controleer de poten van uw hond goed na het uitlaten en haal alle kruipers uit de vacht. Als uw hond bovenstaande symptomen heeft kunt u het beste direct met de dierenarts opnemen.

 

 

Over gezondheid en verzorging

Gezondheid en verzorging

Lees goed het onderstaande alvorens de op de site aangeboden informatie te gebruiken.

Het overzicht van de verschillende ziektebeelden is ALGEMEEN en hebben NIETS met ras typische ziektes te maken!

De webredactie van Old English Sheepdog Club Nederland doet haar uiterste best om de vermelde informatie zo volledig en nauwkeurig mogelijk samen te stellen en te onderhouden, maar staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en actualiteit van de informatie op deze site met overzicht van hondenziektes.De informatie op deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden, bijvoorbeeld om in je in te lezen voordat je naar de dierenarts gaat. De inhoud is dan ook niet bedoeld ter vervanging van professioneel medisch advies. Het gebruik van informatie op deze site en eventuele beslissingen die je neemt op basis van die informatie, is voor eigen verantwoording.

De Old English Sheepdog Club Nederland is onder geen beding verantwoordelijk te stellen.