EHBO: contact met lijm

Lijm in de vacht kan hinderlijk zijn, de huid irriteren en afhankelijk van de plek ook de beweging van uw huisdier beperken. Het is belangrijk de lijm zo snel mogelijk te verwijderen omdat het na het uitharden vaak moeilijk weg te krijgen is. Hoe u dit het beste kunt doen, is afhankelijk van het type lijm.

 

Sommige lijmsoorten kunt u, wanneer ze nog vloeibaar zijn, oplossen in water. Andere kunt u beter wegvegen met een droge doek omdat ze bij contact met vocht juist sneller verharden. U kunt hiervoor het beste de informatie van de fabrikant van de lijm raadplegen.

 

Is lijm eenmaal opgedroogd dan is het vaak lastig te verwijderen. Soms helpt het om de plekken goed in te smeren met plantaardige olie of vet. Ook langere tijd weken in warm water met wat sop geeft soms resultaat. Werkt dit niet dan is wegknippen vaak de handigste methode, zeker bij langere haren. Pas op met het gebruik van oplosmiddelen zoals aceton: beperk contact met de huid zoveel mogelijk en gebruik ze zeker niet in de buurt van slijmvliezen zoals bij ogen, neus en mond. Spoel altijd heel goed na als u een dergelijk middel of bijvoorbeeld een sopje van wasmiddel heeft gebruikt. Neem contact op met uw dierenarts als de lijm op de huid is gekomen of de huid er rood en geïrriteerd uitziet.
Heeft uw dier lijm binnengekregen, neem dan direct contact op met de dierenarts.

 

Over gezondheid en verzorging

Gezondheid en verzorging

Lees goed het onderstaande alvorens de op de site aangeboden informatie te gebruiken.

Het overzicht van de verschillende ziektebeelden is ALGEMEEN en hebben NIETS met ras typische ziektes te maken!

De webredactie van Old English Sheepdog Club Nederland doet haar uiterste best om de vermelde informatie zo volledig en nauwkeurig mogelijk samen te stellen en te onderhouden, maar staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en actualiteit van de informatie op deze site met overzicht van hondenziektes.De informatie op deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden, bijvoorbeeld om in je in te lezen voordat je naar de dierenarts gaat. De inhoud is dan ook niet bedoeld ter vervanging van professioneel medisch advies. Het gebruik van informatie op deze site en eventuele beslissingen die je neemt op basis van die informatie, is voor eigen verantwoording.

De Old English Sheepdog Club Nederland is onder geen beding verantwoordelijk te stellen.