Als u overweegt om een hond te kopen, stel uzelf dan eerst een aantal vragen. Past een hond bij u en uw gezinssituatie? Wat zoekt u in een hond? Wilt u een rashond of liever een hond uit het asiel? Kies u voor een rashond, dan is het belangrijk dat u weet wat er verwacht wordt van een hond.

 

Wie zwicht er niet bij het zien van een pup? En hoe verleidelijk is het om er zelf ook eentje te kopen? Maar voordat u een hond koopt, moet u over een aantal dingen nadenken.

 

Een hond moet uiteraard bij u en uw situatie passen. Een hond wil aandacht en beweging en een pup moet je opvoeden. Heeft u daarvoor genoeg tijd? Is uw woonsituatie wel geschikt voor een hond? Kan de hond zich binnenshuis bewegen? En – als je een huurhuis hebt – mag je dan volgens het huurcontract wel een hond hebben? Natuurlijk heeft een hond goede voeding en verzorging nodig. Sommige honden moet je regelmatig borstelen om grote klitten in de vacht te voorkomen. En een hond kost veel geld: sommige honden kunnen flink eten en om hem gezond te houden, heeft hij periodieke inentingen en wormkuren nodig. Natuurlijk kan je hond ook ziek worden. Afhankelijk van wat je hond voor ziekte heeft, kan de rekening van de dierenarts behoorlijk oplopen. Ga je op vakantie, dan heb je een oppas voor hem nodig of moet je zorgen voor een plek in het pension. Gaat hij mee, dan moet je controleren of de vaccinaties in orde zijn en of er andere eisen gelden. Uiteraard is het niet de bedoeling dat anderen last hebben van jouw hond. Zijn er voldoende uitlaatmogelijkheden in de buurt? Accepteren de buren dat je een hond hebt? En heb je je gerealiseerd dat een rashond gemiddeld zo’n tien tot twaalf jaar oud wordt?

 

Heeft u hier goed over nagedacht en bent u nog steeds enthousiast? Dan is een hond zeker iets voor u! Een hond heeft namelijk ook veel te bieden. Wat te denken van vriendschap, trouw, aanhankelijkheid en gezelligheid? Denk dan nog wel na over de vraag of u een reu of een teef wilt en of u een pup of juist een oudere hond wilt.

 

De bij de OESCN aangesloten fokkers vinden een goed fokbeleid belangrijk. Ze fokken volgens de regels van onze rasvereniging.